Ottho Gerhard Heldringstichting
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

0488 - 471111   google-maps-icon.png  twitterbig.png  Stuur een bericht

Contact-onderlijn

Gedragsstoornissen: ontstaan, beloop en verwante problematiek


De ontstaansgeschiedenis (etiologie) van gedragsstoornissen is divers, maar kent in veel gevallen een biologische oorsprong, die door omstandigheden of onder invloed van bepaalde risicovolle factoren kan gaan woekeren.

hersenen.pngZo kan een frontaalsyndroom, een ziektebeeld dat gevolg is van beschadigingen aan -, of onvolgroeide delen van het voorste deel van de hersenen, ten grondslag liggen aan ernstige problemen in het afstemmen van het gedrag op anderen of het adequaat beheersen van agressie of impulsdoorbraken.

Maar ook andere omstandigheden of factoren staan in verband met gedragsstoornissen, zoals onverwerkte of onopgeloste traumatiserende gebeurtenissen of omstandigheden, of overbelasting door risicovolle omstandigheden in de ontwikkeling en opvoeding.

Soms zijn kinderen of jongeren vanuit hun gedragsstoornis een ernstig risico voor andere kinderen of gezinsleden, in andere gevallen staan kinderen en jongeren bloot aan een ernstig risico vanuit hun omgeving of zijn ze al slachtoffer van verwaarlozing, mishandeling of ernstig geweld.

Een risicovolle ‘vriendenkring’ (crimineel of uitbuitend), is een belangrijke factor die van invloed is op stoornissen in het gedrag, zowel bij jongens als meisjes.

De OG Heldring is daarnaast van oudsher gespecialiseerd geraakt in de behandeling van getraumatiseerde kinderen en jongeren die slachtoffer zijn van manipulatie, risicovolle relatievorming en seksuele uitbuiting (zoals door ‘loverboys’, maar ook door anderen).

Zodra het risico dat tot plaatsing in een gesloten kader leidt tot een verantwoord niveau is teruggebracht wordt de behandeling voortgezet met meer vrijheden en in open voorzieningen.

De OG Heldringstichting doet dit samen met ketenpartners in de (reguliere) jeugdzorg en de specialistische zorg voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Dit betreft diverse specialismen, van kinder- en jeugdpsychiatrie en specialistische autisme of (L)VG centra tot volwassen (forensische) zorg.

 

 

Zorglijn ERS

2017-02-24
Zorglijn ERS

    Nieuwe zorglijn Emotieregulatiestoornissen Deze zorglijn is opgezet samen met Kinder- en Jeugdpsychiatrie Karakter. De zorglijn sluit aan op de High Intensive Care van Karakter en loopt door in de vernieuwde accommodatie van de Heldringstichting. Deze accommodatie is uitgerust...

Europees Sociaal Fonds

2016-12-13
Europees Sociaal Fonds

    Voor werkbegeleiding en kwalificatiegerichte scholing Een van de doelen van behandeling in onze instelling, is het mogelijk maken van een normale terugkeer van de jongeren in de maatschappij. Voor het behalen van deze doelstelling, worden wij al sinds...

« »